Body Mass Index Calculator

Heb je een gezond gewicht? Of wil je je BMI verbeteren?

Begrijp volledig en diepgaand wat BMI is en waarom het van essentieel belang is voor je algehele gezondheid.

Bereken je BMI om inzicht te krijgen in je lichaamssamenstelling en gezondheidstoestand.

Begin met het verbeteren van je BMI door gezonde veranderingen aan te brengen in je levensstijl.

BMI

BMI (Body Mass Index)

De BMI (Body Mass Index) is een internationaal erkende maatstaf die aangeeft of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte.

Het geeft een algemene indicatie van je lichaamsgewicht en is van toepassing op vrouwen, mannen en kinderen vanaf 2 jaar. 

Het is een eenvoudige formule die je gewicht deelt door het kwadraat van je lengte in meters (kg/m²).

Overgewicht vergroot het risico op hart- en vaatziekten door hoge bloeddruk, hoog cholesterol en diabetes.

Elk lichaam is uniek, dus als je twijfelt over de uitkomst van je BMI of als je persoonlijk advies wilt over je gewicht, raadpleeg dan een  diëtist of je huisarts.

Als jouw BMI tussen 18,5 en 25 ligt, betekent dat niet automatisch dat je een evenwichtig voedingspatroon hebt en voldoende beweegt. Evenzo geldt dat mensen met (licht) overgewicht niet per se ongezond eten.

BMI Calculator

BMI Berekenen: Wat betekent de uitkomst voor mij?

BMI voor Mannen en Vrouwen:

Hoewel de berekening van BMI hetzelfde is voor mannen en vrouwen, kunnen de interpretaties verschillen. Over het algemeen hebben mannen meer spiermassa dan vrouwen, wat kan leiden tot een hogere BMI, zelfs bij een gezond gewicht. Daarom kunnen de aanbevolen BMI-waarden iets verschillen tussen mannen en vrouwen.

BMI en Leeftijd:

Naarmate we ouder worden, kan ons lichaamssamenstelling veranderen. Spiermassa kan afnemen en vetpercentage kan toenemen, wat van invloed kan zijn op onze BMI. Daarom worden er verschillende BMI-categorieën gebruikt voor verschillende leeftijdsgroepen, met aangepaste grenswaarden.

Uitslag BMI vanaf 70 jaar:

Voor mensen van 70 jaar en ouder zijn er geen vastgestelde BMI-grenzen. Bij het bepalen van de BMI-grenzen voor ondergewicht, een gezond gewicht en (ernstig) overgewicht op onze BMI-meter hebben we rekening gehouden met hogere waarden dan die voor mensen tussen 19 en 69 jaar. Dit hangt samen met het risico op ziekten. Ouderen hebben namelijk pas bij een BMI van 28 of hoger een verhoogd risico op ziekten, terwijl ze al een verhoogd risico op ondervoeding hebben bij een BMI lager dan 22. Met andere woorden, de optimale BMI waarbij het risico op ziekten minimaal is, ligt hoger dan bij mensen tussen 19 en 69 jaar oud.

BMI te hoog, wat nu?

Als je overgewicht hebt en wilt afvallen, is het cruciaal om een goed doordacht stappenplan te maken en methodisch te werk te gaan. Houd er rekening mee dat het in sommige situaties niet verstandig is om meteen met afvallen te beginnen, zoals tijdens de zwangerschap, op oudere leeftijd (boven de 70), of bij ziekte. Ook bij een BMI van 30 of hoger is het verstandig om eerst advies in te winnen bij een specialist. Op die manier kun je op een verantwoorde manier aan je gewicht werken.

We zijn hier om je te helpen. Maak een afspraak met een van onze diëtisten als eerste concrete stap naar een gezonde levensstijl.

Michaël Sels

Michaël Sels

Werkt bij Mediport, elke donderdag. Michaël Sels is diëtist die zich specialiseert in complexe voedingszorg en levensstijl coaching.

Eveline Stoelen

Eveline Stoelen

Werkt bij Mediport, elke dinsdag en woensdag. Eveline Stoelen is een diëtiste met een passie voor gezonde voeding in combinatie met beweging.

Eenvoudig & direct inzicht in je gezondheid.

Als je jouw gezondheid beter wilt begrijpen en gerustgesteld wilt zijn, biedt Mediport snelle toegang tot preventieve gezondheidsonderzoeken. We onderzoeken potentiële risicofactoren en voorzien je van advies waarmee je direct actie kunt ondernemen om jouw welzijn te bevorderen. Op deze manier behoud je de controle over je eigen gezondheid.

Heb je nog een
vraag over?

Contacteer ons