Borstkanker

Welkom bij onze blog over borstkanker, waar we dieper ingaan op de impact van deze ziekte.
Content

Volgens de statistieken van STATISTIEK VLAANDEREN is borstkanker de meest voorkomende kanker bij vrouwen. In 2021 waren er in het Vlaamse Gewest 7.794 nieuwe gevallen van prostaatkanker. Bij vrouwen werden in 2021 6.860 nieuwe gevallen van borstkanker geregistreerd, en er werd ook bij 62 mannen een nieuwe diagnose van borstkanker vastgesteld. Volgens de Europese Commissie worden in 2022 in Europe naar schatting 374.800 vrouwen gediagnosticeerd met borstkanker en wordt geschat dat 95.800 vrouwen aan borstkanker zullen overlijden.

Borstkanker in cijfers

Wereldwijd is borstkanker verantwoordelijk voor 11,6% van alle nieuwe kankergevallen en 6,6% van alle sterfgevallen door kanker, volgens gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De kans dat een vrouw borstkanker ontwikkelt, varieert met leeftijd: 0,5% op 30-jarige leeftijd, 1,5% op 40-jarige leeftijd en 3,4% op 60-jarige leeftijd. Over het algemeen heeft 1 op de 8 vrouwen, ongeacht de leeftijd, een kans op borstkanker.

Het goede nieuws is dat de overlevingskansen bij borstkanker aanzienlijk zijn, ongeacht leeftijd, ziektestadium en behandeling. De overlevingspercentages zijn indrukwekkend: 91% in de eerste 5 jaar na diagnose, 86% in 10 jaar na diagnose en 80% in 15 jaar na diagnose. Deze positieve resultaten worden mede mogelijk gemaakt door voortdurende ontwikkelingen in diagnostische en therapeutische methoden.

Borstkanker symptomen

Knobbeltjes of verdikkingen:
Het ontdekken van ongewone knobbeltjes of verdikkingen in de borst kan een teken zijn van borstkanker. Zelfonderzoek van de borsten is een belangrijke gewoonte om regelmatig uit te voeren.

Veranderingen in de borstgrootte of vorm:
Borstkanker kan leiden tot veranderingen in de grootte of vorm van de borst. Let op onverklaarbare asymmetrieën die zich voordoen.

Veranderingen in de huid:
Veranderingen in de huid over de borst, zoals roodheid, schilfering, of een sinaasappelhuidachtig uiterlijk, moeten serieus worden genomen.

Ongewone pijn of gevoeligheid:
Ongewone pijn, gevoeligheid, of een tintelend gevoel in de borst, vooral als het niet gerelateerd is aan de menstruatiecyclus, vereist aandacht.

Veranderingen in de tepels:
Veranderingen zoals intrekking van de tepel, afscheiding (anders dan moedermelk), of verkleuring moeten worden gemeld aan een zorgverlener.

Zwelling in de oksel:
Zwelling of knobbeltjes in de oksel kunnen duiden op lymfeklierbetrokkenheid, wat een teken van borstkanker kan zijn.

Veranderingen in de textuur van de huid:
Een ongewone verharding of verdikking van de huid op de borst kan wijzen op borstkanker.

Het is belangrijk te benadrukken dat deze symptomen niet altijd betekenen dat iemand borstkanker heeft, maar het is essentieel om veranderingen op te merken en bij twijfel medisch advies in te winnen. Regelmatige zelfcontrole en screenings zijn cruciaal voor vroege detectie en succesvolle behandeling van borstkanker. Raadpleeg altijd een zorgverlener als er ongewone symptomen worden waargenomen.

Borstkanker risicofactor: Borstdichtheid

Een van de belangrijkste risicofactoren voor de ontwikkeling van de ziekte is de dichte samenstelling van de borsten. Volgens onderzoeken hebben vrouwen met dichte borsten een 3 tot 6 keer verhoogd risico op het ontwikkelen van borstkanker, en is de detectie van de tumor op mammografie uiterst moeilijk.

Borstdichtheid verwijst naar de verhouding tussen de hoeveelheid vet en vezelig weefsel in de borst. Hoewel het een veel voorkomende erfelijke eigenschap is – die bij meer dan 40% van de vrouwen voorkomt – wordt deze in verband gebracht met een verhoogde kans op het ontwikkelen van borstkanker. Zowel dicht weefsel als kanker zien er wit uit op een mammogram, dus het zoeken naar knobbeltjes bij vrouwen met dichte borsten is als het zoeken naar een sneeuwbal in een sneeuwstorm.

Echografie kan dit belangrijke probleem helpen oplossen, omdat het in de meeste van deze moeilijke situaties “verborgen” tumoren aan het licht kan brengen. De borstdichtheid is opgenomen in de risicomodellen van het Tyrer-Cuzick en het Breast Cancer Surveillance Consortium, die de kans schatten dat een vrouw binnen tien jaar, maar ook voor de rest van haar leven, borstkanker zal krijgen. 

In de wereld van de radiologie wordt echografie al vele jaren gebruikt als aanvullend instrument naast mammografie. In de loop der jaren is echter gebleken dat, ondanks zijn grote belang, het uiteindelijk niet altijd zo objectief is als gewenst. Klassieke echografie heeft een groot nadeel: het is een subjectief onderzoek en is sterk afhankelijk van de vaardigheid en ervaring van de radioloog.

Automated Breast Ultrasound System (ABUS)

Om deze reden is onlangs het zogenaamde Automated Breast Ultrasound System (ABUS) ontwikkeld. Het doel van dit systeem is om de tussenkomst van de radioloog tijdens het maken van de beelden tot een minimum te beperken en de objectiviteit van de bevindingen te vergroten.

Ontdek alles over deze geweldige innovatie van GE HealthCare in onze blog over Automated Breast Ultrasound (ABUS).

Borstkanker: Radiologie

Onderzoek bij Mediport: Radiologieafdeling geopend

De radiologieafdeling bij Mediport Medical Center Cadix staat voor je klaar. Je kunt hier terecht voor allerlei onderzoeken, waaronder Echografie, Mammografie, RX (Röntgenonderzoek) en ABUS. Aangezien het centrum recent is geopend, zijn er geen wachtlijsten. Neem actie en geniet van de hoogste medische professionaliteit in een zeer prettige omgeving.

Geschreven door
23.01.2024
Andere artikelen
Heb je nog een
vraag over?

Mediport opent zijn deuren op 02.10.2023. Ons boekingssysteem zal binnenkort live gaan. Gebruik in de tussentijd ons contactformulier en iemand van ons team neemt binnen 24 uur contact met je op.

Contact us