Cardioloog Antwerpen

Mediport Medical Center heeft een team van Cardiologen in Antwerpen. Ze spelen een cruciale rol in de gezondheidszorg door zich te richten op een van de belangrijkste organen van het menselijk lichaam: het hart. Dit artikel belicht de rol van onze cardiologen, de symptomen waarvoor je hen kunt raadplegen, de onderzoeken die ze uitvoeren, en de behandelingsmogelijkheden die beschikbaar zijn.
Content

Inleiding

Mediport Medical Center heeft een team van Cardiologen in Antwerpen. Ze spelen een cruciale rol in de gezondheidszorg door zich te richten op een van de belangrijkste organen van het menselijk lichaam: het hart. Dit artikel belicht de rol van onze cardiologen, de symptomen waarvoor je hen kunt raadplegen, de onderzoeken die ze uitvoeren, en de behandelingsmogelijkheden die beschikbaar zijn.

Cardioloog Antwerpen: Wat doen onze cardiologen?

Cardiologen zijn artsen die gespecialiseerd zijn in het behandelen van hart- en vaatziekten. Hun werk varieert van het uitvoeren van routinematige gezondheidscontroles tot het behandelen van complexe hartproblemen. Enkele van de belangrijkste taken van cardiologen zijn:

 1. Diagnostiek: Het identificeren van hartziekten door middel van verschillende tests en onderzoeken.
 2. Behandeling: Het bieden van medische en chirurgische behandelingen voor hartaandoeningen.
 3. Preventie: Het adviseren van patiënten over levensstijlveranderingen om hartziekten te voorkomen.
 4. Onderzoek: Het uitvoeren van klinisch onderzoek om nieuwe behandelingen en medicijnen te ontwikkelen.

Cardioloog Antwerpen: Wanneer moet je een cardioloog raadplegen?

Hartziekten kunnen zich op verschillende manieren manifesteren. Enkele veelvoorkomende symptomen die kunnen wijzen op een hartprobleem en waarvoor je een cardioloog zou moeten raadplegen, zijn:

 1. Pijn op de borst: Een van de meest voorkomende symptomen van hartproblemen, vaak aangeduid als angina pectoris. Dit kan variëren van een lichte druk tot een intense pijn.
 2. Kortademigheid: Moeite met ademhalen, vooral bij inspanning, kan wijzen op hartfalen of andere hartproblemen.
 3. Onregelmatige hartslag: Een onregelmatig of snel kloppend hart kan wijzen op hartritmestoornissen.
 4. Vermoeidheid: Onverklaarbare vermoeidheid kan een teken zijn van een onderliggend hartprobleem.
 5. Zwelling: Zwelling in de benen, enkels of voeten kan een teken zijn van hartfalen.

Cardioloog Antwerpen: Welke onderzoeken zijn mogelijk?

De cardiologen maken gebruik van diverse diagnostische tests en procedures om hartziekten te identificeren en te evalueren. Enkele van de meest voorkomende onderzoeken zijn:

 1. Elektrocardiogram (ECG): Een test die de elektrische activiteit van het hart registreert. Het kan hartritmestoornissen, hartaanvallen en andere hartproblemen detecteren.
 2. Echocardiogram: Een echografie van het hart die beelden produceert om de structuur en functie van het hart te beoordelen.
 3. Stresstest / Inspanningstest: Een test waarbij het hart wordt gemonitord tijdens lichamelijke inspanning. Het helpt om te bepalen hoe goed het hart functioneert onder stress.
 4. Holtermonitor: Een draagbaar apparaat dat continu de hartslag registreert, meestal over een periode van 24 tot 48 uur, om onregelmatigheden in de hartslag op te sporen.
 5. Pre- en post operatieve: Dit omvat onder andere medicatiebeheer, monitoring van vitale functies en revalidatie om complicaties te minimaliseren en herstel te optimaliseren.
 6. Cardio CT: Een geavanceerde beeldvormingstechniek die gedetailleerde beelden van het hart en de bloedvaten levert, waardoor artsen nauwkeurige diagnoses kunnen stellen en behandelplannen kunnen optimaliseren.

Behandelingsmogelijkheden

De behandelingsmogelijkheden in de cardiologie zijn breed en variëren van medicatie tot chirurgische ingrepen. Enkele van de meest voorkomende behandelingen zijn:

 1. Medicatie: Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar voor de behandeling van hartaandoeningen, zoals bloedverdunners, bètablokkers, en cholesterolverlagende medicijnen.
 2. Levensstijlveranderingen: Cardiologen adviseren vaak veranderingen in dieet, lichaamsbeweging en andere levensstijlfactoren om de hartgezondheid te verbeteren.
 3. Chirurgie: In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn, zoals bypass-operaties, klepvervangingen, of het implanteren van pacemakers en defibrillatoren.
 4. Minimaal invasieve procedures: Procedures zoals angioplastiek (het opblazen van een kleine ballon in een vernauwde ader) en het plaatsen van stents (kleine buisjes die de ader openhouden) worden vaak gebruikt om vernauwde of geblokkeerde bloedvaten te behandelen.

Preventie van Hartziekten

Preventie is een essentieel onderdeel van cardiologie. Cardiologen spelen een belangrijke rol in het educeren van patiënten over risicofactoren en het bevorderen van een hart-gezonde levensstijl. Enkele preventieve maatregelen zijn:

 1. Gezond dieet: Het consumeren van een dieet rijk aan fruit, groenten, volle granen, en magere eiwitten en het beperken van verzadigde vetten, transvetten, zout en suiker.
 2. Regelmatige lichaamsbeweging: Het aanbevelen van minstens 150 minuten matige intensiteit of 75 minuten krachtige intensiteit aerobe activiteit per week.
 3. Rookstop: Het stoppen met roken is een van de belangrijkste stappen die iemand kan nemen om hun hartgezondheid te verbeteren.
 4. Gewichtsbeheersing: Het handhaven van een gezond gewicht om de belasting op het hart te verminderen.
 5. Stressbeheer: Het verminderen van stress door middel van ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga, en ademhalingsoefeningen.

Conclusie

Cardiologie is een vitaal medisch specialisme dat zich richt op de gezondheid van het hart en de bloedvaten. Van het diagnosticeren van hartaandoeningen tot het bieden van behandelingen en preventieve zorg, cardiologen spelen een onmisbare rol in de gezondheidszorg. Door bewust te zijn van de symptomen van hartziekten en tijdig medische hulp te zoeken, kunnen patiënten hun hartgezondheid verbeteren en ernstige complicaties voorkomen. Een gezonde levensstijl, regelmatige controles en het volgen van de aanbevelingen van een cardioloog zijn cruciaal voor het behoud van een gezond hart. Mediport Medical Center heeft een team van cardiologen, Dr. Loth en Dr. Zivelonghi, die tot jullie beschikking staan.

Wil je meer info over ons Cardio Pathway, die een volledig beeld van je hart geeft in minder dan een uur? Dan kan je hier terecht! Aarzel zeker niet een afspraak te nemen bij twijfel.

Geschreven door
03.07.2024
Andere artikelen
Heb je nog een
vraag over?

Mediport opent zijn deuren op 02.10.2023. Ons boekingssysteem zal binnenkort live gaan. Gebruik in de tussentijd ons contactformulier en iemand van ons team neemt binnen 24 uur contact met je op.

Contact us