Cholesterol verlagen

Hoge cholesterolniveaus veroorzaken plaque in de bloedvaten, wat de bloedstroom belemmert en het risico op hartaanvallen en beroertes verhoogt. Het bewust verlagen van cholesterol bevordert niet alleen de hartgezondheid maar ondersteunt ook het welzijn van het hele lichaam.
Content

Cholesterol verlagen: welkom terug, gezondheidsliefhebbers! In ons vorige gesprek doken we dieper in de complexiteit van cholesterol en de impact ervan op ons welzijn. Als je die inzichtelijke verkenning hebt gemist, geen zorgen – je kunt de basisprincipes terugvinden in onze blog over cholesterol. Gewapend met een fundamenteel begrip richten we nu onze aandacht op een cruciaal aspect: cholesterol verlagen.

Cholesterol verlagen: waarom het cruciaal is voor jouw gezondheid

Te hoge cholesterolniveaus (controleer in onze cholesterol waarden tabel) de cijfers. kunnen leiden tot de vorming van plaque in de bloedvaten, wat de bloedstroom kan belemmeren en het risico op hartaanvallen en beroertes verhoogt. Door bewust te werken aan het verlagen van je cholesterol, kun je niet alleen de gezondheid van je hart bevorderen, maar ook de algehele gezondheid van je lichaam ondersteunen. Een evenwichtig cholesterolgehalte is essentieel voor het handhaven van een gezond cardiovasculair systeem, waardoor je energieniveaus hoog blijven en je kwaliteit van leven verbetert.

Wat kan ik doen om mijn cholesterol te verlagen?

Eetgewoonte aanpassen:

 • Verminder de inname van verzadigde en transvetten. Beperk voedselbronnen zoals rood vlees, volle zuivelproducten, gefrituurd voedsel en bewerkte voedingsmiddelen.
 • Kies voor gezonde vetten zoals enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten, die te vinden zijn in olijfolie, avocado’s, noten en vette vis.
 • Verhoog de inname van oplosbare vezels, die helpen bij het verlagen van het LDL-cholesterol. Havermout, bonen, fruit en groenten zijn goede bronnen van oplosbare vezels.
 • Indien u extra informatie of ondersteuning wil kan u een afspraak maken bij onze diëtist Michaël Sels.

Regelmatige lichaamsbeweging:

 • Oefeningen zoals wandelen, joggen, zwemmen of fietsen kunnen helpen het HDL-cholesterol te verhogen en het LDL-cholesterol te verlagen.
 • Streef naar minstens 150 minuten matige intensiteit of 75 minuten intensieve intensiteit lichaamsbeweging per week.

Gewichtsbeheersing:

 • Gewichtsverlies kan het totale cholesterolgehalte en het LDL-cholesterol verlagen. Een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging dragen bij aan gewichtsbeheersing.

Stoppen met roken:

 • Roken verlaagt het HDL-cholesterol en beschadigt de bloedvaten, waardoor het risico op hart- en vaatziekten toeneemt. Stoppen met roken heeft veel positieve effecten op de gezondheid, waaronder het verbeteren van het cholesterolprofiel.

Matig alcoholgebruik:

 • Matige alcoholconsumptie kan het HDL-cholesterol verhogen. Matig betekent één drankje per dag voor vrouwen en maximaal twee drankjes per dag voor mannen.

Medicatie:

 • In sommige gevallen kan een arts medicijnen voorschrijven om cholesterol te verlagen, vooral als levensstijlaanpassingen niet voldoende effectief zijn of als er een hoog risico op hart- en vaatziekten bestaat.

Regelmatige controle:

 • Laat regelmatig bloedonderzoek uitvoeren om de cholesterolniveaus te controleren en de effectiviteit van de genomen maatregelen te evalueren.

Door regelmatig bloedonderzoek uit te voeren, maak je van je gezondheid een prioriteit en ben je actief betrokken bij het beheer van je cholesterol. Samen met je zorgverlener kun je stappen zetten richting een gezondere, evenwichtige levensstijl. Vergeet niet: jouw gezondheid is een voortdurende reis, en regelmatige controles zijn jouw kompas voor succes.

Geschreven door
08.12.2023
Andere artikelen
Heb je nog een
vraag over?

Mediport opent zijn deuren op 02.10.2023. Ons boekingssysteem zal binnenkort live gaan. Gebruik in de tussentijd ons contactformulier en iemand van ons team neemt binnen 24 uur contact met je op.

Contact us