Cholesterol waarden tabel 1

Ontdek de cijfers achter cholesterol met een cholesterolwaardentabel. Leer wat als te hoog of te laag wordt beschouwd en begrijp de belangrijke getallen die verband houden met jouw cardiovasculaire gezondheid.
Content

Onze Cholesterol waarden tabel biedt een uitgebreid overzicht van alles wat je moet weten over cholesterol. Hier vind je informatie over verschillende aspecten van cholesterol, waaronder totaal cholesterol, LDL-cholesterol en HDL-cholesterol. Het begrijpen van deze waarden is cruciaal voor het behouden van een gezond hart en het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Cholesterol waarden tabel
Cholesterol waarden tabel

Voordat we in details duiken, laten we eens kijken naar hoe goede waarden eruitzien:

Totaal cholesterollager dan 190 mg/dl bloed
LDL-cholesterollager dan 115 mg/dl bloed
HDL-cholesterolhoger dan 40 mg/dl bloed
Verhouding totaal cholesterol / HDLmax. 4.75

Cholesterol leeftijd tabel

Geslacht en leeftijd zijn beide essentiële factoren bij het evalueren van cholesterol waarden. Ze spelen een cruciale rol bij het begrijpen van het risico op hart- en vaatziekten en het vaststellen van passende richtlijnen voor een gezonde levensstijl.

Geslacht

Zowel bij mannen als vrouwen is een hoog cholesterolgehalte van invloed op de slechte cholesterol. Bij vrouwen geldt echter dat zelfs vanaf een waarde van 50 mg/dl, er sprake is van een te lage HDL-waarde voor de goede cholesterol. Het is daarom van extra belang voor vrouwen om een gezond voedingspatroon te handhaven. Bij mannen is de maatstaf voor een te lage goede cholesterol iets minder streng, met een waarde van 40 mg/dl als kritisch punt. Desondanks is het essentieel voor mannen om evenzeer een gezonde levensstijl te omarmen.

Leeftijd

Een verhoogd cholesterolgehalte kan zich op alle leeftijden voordoen, en de eerder genoemde grenswaarden zijn van toepassing op alle leeftijdsgroepen. Het is daarom van groot belang om ook kinderen te onderwijzen over gezonde voedingsgewoonten. Bovendien is jaarlijks bloedonderzoek nuttig om de cholesterolwaarden bij te houden. Zorg ervoor dat kinderen voldoende lichaamsbeweging krijgen, bijvoorbeeld door deel te nemen aan een sportclub of dagelijks een wandeling naar de plaatselijke speeltuin te maken. Op deze manier kun je voorkomen dat kinderen op jonge leeftijd al te maken krijgen met een verhoogd cholesterolgehalte. In gevallen waar een familiaire aanleg voor een hoog cholesterolgehalte bestaat, is het extra belangrijk om de cholesterolwaarden te monitoren, aangezien het deels erfelijk is.

Optimale niveaus voor LDL- en HDL-cholesterol variëren afhankelijk van individuele gezondheidsfactoren en risicoprofielen. Bespreek daarom altijd met een zorgverlener wat voor u de optimale doelwaarden zijn en welke stappen u kunt nemen om uw cholesterol op een gezond niveau te houden.

HDL cholesterol – goede cholesterol

HDL cholesterol, ook bekend als de “goede cholesterol,” is als een onverschrokken held die waakt over de gezondheid van je hart. In tegenstelling tot zijn tegenhanger, het LDL cholesterol, speelt HDL een cruciale rol bij het opruimen van overtollig cholesterol uit je bloedvaten, waardoor het risico op hart- en vaatziekten wordt verminderd. Het fungeert als een beschermende barrière, die schadelijke vetten wegneemt en het risico op plaquevorming in de slagaders vermindert. Ontdek de cijfers in de cholesterol waarden tabel:

Lager dan 40 mg/dl (mannen)Slecht
Lager dan 50 mg/dl (vrouwen)Slecht
50 tot 59 mg/dlBeter
60 mg/dl en hogerGoed
HDL cholesterol – goede cholesterol

LDL cholesterol – slechte cholesterol

LDL-cholesterol, ook bekend als “slechte cholesterol”, is een type lipoproteïne dat verantwoordelijk is voor het transport van cholesterol van de lever naar de cellen in het lichaam. Hoewel cholesterol essentieel is voor bepaalde lichaamsfuncties, kan een teveel aan LDL-cholesterol leiden tot de vorming van plaque in de bloedvaten, wat het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Ontdek de cijfers in de cholesterol waarden tabel:

Lager dan 70 mg/dlTe laag
Lager dan 100 mg/dlTe laag
100 tot 129 mg/dlGoed
130-159 mg/dlHoog
160-189 mg/dlTe hoog
190 mg/dl en hogerGevaarlijk hoog
LDL cholesterol – slechte cholesterol

Als je meer wilt leren over dit zeer belangrijke onderwerp, kun je verder lezen in onze blogs: ‘Cholesterol‘ en ‘Cholesterol verlagen‘. Een andere geweldige bron voor informatie is de Belgische Cardiologische Liga.

Geschreven door
08.12.2023
Andere artikelen
Heb je nog een
vraag over?

Mediport opent zijn deuren op 02.10.2023. Ons boekingssysteem zal binnenkort live gaan. Gebruik in de tussentijd ons contactformulier en iemand van ons team neemt binnen 24 uur contact met je op.

Contact us