CoZo: De digitale schakel in samenwerking in de zorg

Ontdek CoZo, het digitale samenwerkingsplatform dat meer dan 35 ziekenhuizen en 35 psychiatrische instellingen verbindt. Lees hoe CoZo geïnformeerde toestemming benut voor veilige uitwisseling van medische gegevens, en ontdek de rol van CoZo in de toekomst van geïntegreerde zorg.
Content

Het Collaboratief Zorgplatform, beter bekend als CoZo, vormt een essentiële digitale schakel in de hedendaagse gezondheidszorg van België. Het platform verbindt patiënten, zorgverleners en zorginstellingen met elkaar, waardoor een vlotte en veilige uitwisseling van medische gegevens en informatie mogelijk wordt. Laten we dieper ingaan op wat CoZo te bieden heeft en hoe het de samenwerking tussen alle betrokken partijen verbetert.

Betere informatiedoorstroming

CoZo fungeert als een doorkijkvenster dat patiënten en zorgverleners in staat stelt om medische resultaten te bekijken die beschikbaar zijn in de aangesloten instellingen en gekoppelde eHealth-platformen. Belangrijk is echter dat CoZo zelf geen medische resultaten bewaart; deze blijven te allen tijde in de producerende instelling of bron.

Uitgebreid netwerk van zorginstellingen

Meer dan 35 ziekenhuizen, 35 psychiatrische instellingen, diverse revalidatiecentra, en tientallen privélaboratoria en privéradiologiepraktijken zijn momenteel aangesloten bij CoZo. Elke instelling behoudt autonomie over welke medische gegevens zij delen via CoZo, zowel met de patiënt als met de behandelende zorgverlener.

Geïnformeerde toestemming

De kracht van CoZo ligt in de geïnformeerde toestemming die patiënten verlenen. Deze toestemming stelt zorgverleners in staat om beveiligd medische gegevens uit te wisselen met als doel een optimale kwaliteit en continuïteit van de zorg te waarborgen. Deze toestemming geldt nationaal en kan geregistreerd worden op CoZo of het eHealth-platform, altijd met de expliciete toestemming van de patiënt.

Alleen zorgverleners die de patiënt behandelen, hebben na geïnformeerde toestemming toegang tot zijn medische gegevens. Deze behandelrelatie loopt meestal tot 15 maanden nadat de identiteitskaart van de patiënt is ingelezen voor een consultatie.

Informatiedeling via CoZo

Via CoZo kunnen alle nuttige medische gegevens voor de behandeling van de patiënt worden gedeeld, waaronder:

  • Medische verslagen
  • Resultaten van onderzoeken
  • Medische beelden
  • Vaccinatie- en medicatieschema’s
  • Voorgeschreven medicatie
  • (Ontslag)brieven
  • Beknopt medisch dossier (SUMEHR)

Ook medische gegevens beschikbaar op andere platformen waarmee CoZo integreert, kunnen worden opgevraagd.

CoZo: Login

Iedereen met een Belgische elektronische identiteitskaart (eID) heeft automatisch toegang tot het CoZo-platform. Inloggen gebeurt met de eID en pincode of een digitale sleutel van een erkende partner zoals itsme. De authenticatie verloopt op basis van het INSZ-nummer (Belgisch rijksregisternummer of Bis-nummer).

itsme

Integratie met Mediport Medical Center

Alle medische onderzoeksresultaten die bij Mediport Medical Center worden uitgevoerd, worden automatisch geüpload naar het CoZo-platform. Dit betekent dat patiëntengegevens na elk onderzoek direct beschikbaar zijn voor de betrokken zorgverleners, wat de snelheid en nauwkeurigheid van de diagnostiek en behandeling ten goede komt.

Geschreven door
03.01.2024
Andere artikelen
Heb je nog een
vraag over?

Mediport opent zijn deuren op 02.10.2023. Ons boekingssysteem zal binnenkort live gaan. Gebruik in de tussentijd ons contactformulier en iemand van ons team neemt binnen 24 uur contact met je op.

Contact us