Neurochirurgie Antwerpen

Neurochirurgie, vaak geassocieerd met hersenaandoeningen en operaties, omvat eigenlijk veel meer. Dit blog onthult dat neurochirurgie niet alleen de hersenen, maar ook het centrale en perifere zenuwstelsel beslaat.
Content

Wat is neurochirurgie?

Vaak denken mensen dat neurochirurgie zich enkel bezighoudt met aandoeningen van de hersenen of dat een consult bij een neurochirurg enkel aangewezen is indien je geopereerd moet worden. Deze veronderstellingen zijn echter fout. Neurochirurgie omvat veel meer, niet enkel de hersenen, maar ook het centrale en perifere zenuwstelsel.

De perifere zenuwen verspreid over het gehele lichaam, tot in onze extremiteiten zoals de handen en voeten, vingers en tenen. Heel het lichaam is voorzien van zenuwen die in verbinding staan met het centrale zenuwstelsel zoals de hersenen en het ruggenmerg. Deze zenuwen krijgen en versturen informatie naar de hersenen wanneer we bijvoorbeeld en voelen, aanraking voelen of moeten bewegen. Al deze zenuwen of nerven, zowel centraal als perifeer in ons lichaam, vallen onder het domein van de neurochirurgie.

Dit departement omvat dus niet enkel de hersenen maar het gehele lichaam. Hoewel de naam neurochirurgie doet denken dat er een chirurgische ingreep nodig is bij een consultatie, is dit slechts in specifieke situaties het geval. Heel vaak kan de neurochirurg ook advies geven over hoe bepaalde aandoeningen op een conservatieve manier (niet chirurgisch) opgelost kunnen worden. Zo kunnen bijvoorbeeld de juiste oefeningen bij de kinesist vaak een oplossing bieden voor bepaalde problemen. Daarnaast kunnen ook infiltraties of injecties vaak een oplossing bieden.

Met welke klachten kan ik naar een neurochirurg?

Zoals eerder vermeld, omvatten de zenuwen het gehele lichaam en kunnen de klachten gaan van hoofdpijn tot tintelende voeten.

Hieronder vindt u klachten waarvoor u bij de dienst neurochirurgie terecht kan.

Pijn

 • Hoofdpijn
 • Rugpijn
 • Nekpijn
 • Aangezichtspijn
 • Uitstralende pijn in ledematen

Algemene problemen

 • Probleme met spraak, taal
 • Geheugenproblemen
 • Wederkerende duizeligheid
 • Verminderde coördinatie ledematen
 • Tintelende ledematen (handen en voeten=
 • Dubbelzicht
 • Uitval in ledematen
 • Verminderd gevoel in ledematen zoals handen of voeten

Hoe vind ik een neurochirurgie in Antwerpen?

Als u op zoek bent naar een neurochirurg in Antwerpen, zijn er verschillende manieren om de juiste specialist te vinden. Een handige methode is het raadplegen van de website van uw lokale ziekenhuis of medisch centrum, waar u vaak een lijst met specialisten en hun specialisaties kunt vinden. Daarnaast kunt u contact opnemen met uw huisarts voor aanbevelingen en doorverwijzingen.

Waarom kiezen voor neurochirurgie bij Mediport Medical Center?

Binnen Mediport staan achter een multidisciplinaire samenwerking. Dit betekent dat verschillende disciplines binnen Mediport zich ontfermen over de verschillende aspecten van uw gezondheid om u zo goed mogelijk verder te kunnen helpen. Wij richten ons niet enkel op de ziekte of symptomen maar willen de mens in het algemeen behandelen. Leven met gezondheidsproblemen is zwaar en kan een invloed hebben op het welzijn.

Hiervoor zijn er dus verschillende experten die samenwerken binnen mediport, zo kan er na een consultatie bij de neurochirurg meteen hulp ingeroepen worden van een diëtist, kinesist, fysisch geneesheer of kan er ingezet worden op het mentale welzijn. Indien de oorzaak van uw gezondheidsprobleem niet door het zenuwstelsel of de hersenen komt. Kan de neurochirurg binnen mediport doorverwijzen, op deze manier kunnen de artsen rechtstreeks overleggen en hoeft u zich niet naar een andere instantie te begeven. Zo is er naast de afdeling neurochirurgie ook cardiologie, urologie, fysische geneeskunde en gynaecologie.

Daarnaast zetten wij binnen Mediport heel sterk in op de patiëntenbeleving. We streven ernaar dat patiënten een gezondheidsconsultatie niet als een last beschouwen maar eerder met een ervaring buiten wandelen. We zetten dan ook sterk in op uw beleving en comfort.

Geschreven door
27.10.2023
Andere artikelen
Heb je nog een
vraag over?

Mediport opent zijn deuren op 02.10.2023. Ons boekingssysteem zal binnenkort live gaan. Gebruik in de tussentijd ons contactformulier en iemand van ons team neemt binnen 24 uur contact met je op.

Contact us