Symptomen Borstkanker: Onderzoek je borsten zelf!

Content

Symptomen Borstkanker: Natuurlijke Veranderingen van de Borsten

Borsten veranderen gedurende je hele leven. Ze kunnen op verschillende leeftijden anders aanvoelen en eruitzien. Het is belangrijk om je borsten goed te kennen, zodat je eventuele veranderingen kunt opmerken die aandacht nodig hebben.

Symptomen Borstkanker: Wat is Normaal?

Er zijn een aantal variaties die als normaal worden beschouwd:

 • Ongelijke borsten: Het is normaal dat borsten niet exact dezelfde grootte hebben.
 • Ingetrokken tepels: Sommige vrouwen hebben van nature ingetrokken tepels.

Klierweefsel en Knobbeltjes

 • Klierweefsel: Dit kan hobbelig aanvoelen onder de huid.
 • Knobbeltjes: Deze kunnen wijzen op tumoren, maar vaak zijn het onschuldige cysten of bindweefselknobbels.

Symptomen Borstkanker: Hoe Voelt een Knobbeltje?

 • Hard en glad: Zoals een knikker.
 • Harder of stugger gebied: Voelt anders aan dan de rest van de borst.
 • Langwerpige zwelling: Of een verdikte schijf.

Symptomen Borstkanker: Waar Moet je op Letten wanneer je jezelf onderzoekt?

Source: KWF.nl
 • Harde knobbeltjes
 • Deukjes of kuiltjes in de huid
 • Bultjes of verharding
 • Huidveranderingen: Sinaasappelhuid, schilferigheid of roodheid.
 • Verandering in de vorm of grootte van de borst
 • Rode en warme borst
 • Dikke ader in de borst
 • Veranderingen aan de tepel: Roodheid, schilfertjes, eczeem, of ingetrokken tepel (tenzij dit altijd zo was).
 • Vocht uit de tepel: Bloederig, waterig, melkachtig of groenig.
 • Pijn of zwelling in de borst of oksel

Symptomen Borstkanker: Hoe Controleer je je Borsten?

Stap 1 Neem de tijd : Volgens professor Eric de Jonge is het belangrijk om geconcentreerd en zorgvuldig een zelfonderzoek van je borsten uit te voeren. Neem voldoende tijd en pas de juiste techniek toe. Vermijd het doen van zelfonderzoek wanneer je borsten gespannen aanvoelen, omdat het borstweefsel gedurende de menstruatiecyclus verandert. De ideale tijd voor zelfonderzoek is ongeveer tien dagen na het begin van je menstruatie, wanneer je borsten soepel aanvoelen. Kan je partner hierbij helpen? Dat kan zeker, zolang hij goed geïnstrueerd is.

Stap 2 Observeer je borsten: Zorg ervoor dat je helemaal ontkleed bent, zonder dat er nog een beha half aan je hangt. Ga vervolgens voor een spiegel staan, of vraag je partner om te kijken, en observeer je borsten. Het is normaal dat de borsten niet precies symmetrisch zijn; de ene borst kan iets groter zijn dan de andere. Dit is heel normaal. Kijk naar de vorm van je borsten, de kleur van de huid en de tepels terwijl je je handen naast je lichaam houdt. Controleer op intrekkingen van de huid of tepels. Kijk recht vooruit, niet vanaf de zijkant. Vervolgens strek je je armen omhoog. Dit helpt om het borstweefsel in een natuurlijke positie te brengen, waardoor eventuele huidintrekkingen beter zichtbaar worden. Een tumor onder de huid kan de huid minder beweeglijk maken, waardoor de huid intrekt wanneer je je armen optilt. Dit kan zich uiten in een deukje in de huid.

Stap 3 Controleer je tepels: Tepelvochtverlies kan, net als een knobbeltje, een teken van borstkanker zijn. Hoewel niet elke vorm van vocht schadelijk is, is het abnormaal als het vocht bruin of rood van kleur is. Daarom is het belangrijk om ook je tepels te controleren. Druk zachtjes op je tepels om te zien of er vocht uitkomt en let op of ze schilferig zijn. Dit is een essentieel onderdeel van het zelfonderzoek voor de spiegel.

Stap 4 Voel aan je borsten:

In staande positie gebruik je beide handen om je borsten te onderzoeken. Net zoals bij een mammografie waar het borstweefsel gelijkmatig verdeeld wordt, doe je dit zelf door je borst tussen je handpalmen te drukken. Ondersteun je rechterborst met je linkerhand en verdeel het weefsel gelijkmatig met je rechterhand. Doe dit grondig en voel ook richting je oksel. Herhaal dit voor je linkerborst door je rechterhand te gebruiken om te ondersteunen en je linkerhand om het weefsel te voelen. Op deze manier kun je eventuele onregelmatigheden opsporen. Je partner kan je hierbij helpen, wat vaak gemakkelijker is.

Daarna ga je verder in liggende positie. Breng een beetje olie of crème aan op je borst, leg de arm van de kant die je onderzoekt achter je hoofd en gebruik de andere hand om het borstweefsel te voelen. Hierbij druk je het borstweefsel tussen je vlakke hand en de borstkas.”

Stap 5 Negeer geen veranderingen: Als je iets abnormaals opmerkt – zoals huidintrekkingen, verkleuringen, tepelafscheiding, of knobbeltjes – neem dan contact op met je arts. Merk je een verandering? Het kan mogelijk aan je cyclus liggen, dus herhaal het zelfonderzoek in de volgende cyclus. Als de verandering aanhoudt, negeer het dan niet en raadpleeg een arts.

source: Zol.be

Symptomen Borstkanker: Je Borsten Leren Kennen

 • Regelmatige controle: Door regelmatig te kijken en te voelen, kun je veranderingen sneller opmerken.
 • Wat is normaal voor jou?: Klierweefsel kan hobbelig aanvoelen. Leer daarom wat normaal is voor jouw borsten.

Symptomen Borstkanker: Veranderingen door Menstruatie, Zwangerschap en Borstvoeding

 • Menstruatie: Je borsten kunnen tijdelijk anders aanvoelen.
 • Zwangerschap en borstvoeding: Deze fasen brengen ook veranderingen met zich mee, maar blijf alert op afwijkingen.

Symptomen Borstkanker: Conclusie

Door je borsten regelmatig te controleren, raak je vertrouwd met hun normale toestand. Dit helpt je om eventuele veranderingen vroegtijdig te ontdekken, wat bijdraagt aan tijdige diagnose en behandeling van mogelijke problemen. Heb je vragen of twijfels, aarzel dan niet om het team van Mediport Medical Center te contacteren voor vragen of voor een afspraak. Onze radiologen Dr. Catherine Breucq, Dr. Birgit Heremans en Dr. Thomas Backaert zijn gespecialiseerd in borstdiagnostiek.

Geschreven door
17.06.2024
Andere artikelen
Heb je nog een
vraag over?

Mediport opent zijn deuren op 02.10.2023. Ons boekingssysteem zal binnenkort live gaan. Gebruik in de tussentijd ons contactformulier en iemand van ons team neemt binnen 24 uur contact met je op.

Contact us