Electrocardiogram (ECG)

Door middel van een elektrisch signaal krijgen de verschillende delen van het hart de opdracht om samen te trekken. Dit elektrische signaal is dus essentieel voor de hartslag. Bij het afnemen van een ECG wordt dit elektrische signaal gemeten en weergegeven. Een ECG wordt in de volksmond ook wel een hartfilmpje genoemd.

Electrocardiogram (ECG) bij Mediport

Een electrocardiogram, afgekort ECG, is een medisch onderzoek dat de elektrische activiteit van het hart meet en registreert. Dit gebeurt door middel van elektroden die op de huid van de borst, armen en benen van de patiënt worden geplaatst. De elektrische signalen die door het hart worden gegenereerd tijdens elke hartslag, worden vastgelegd op een grafiek. Het ECG biedt waardevolle informatie over de ritmestoornissen, de toestand van de hartspier en de algehele gezondheid van het hart. Het is een essentieel instrument in de diagnose en behandeling van hartgerelateerde aandoeningen.

Naast cardiologen zijn ook huisartsen, spoedeisende hulp artsen en andere zorgverleners bekwaam in het lezen van ECG’s. Dit maakt het mogelijk om snel diagnoses te stellen, de behandeling aan te passen en de gezondheid van het hart van de patiënt te bewaken.

Waarom wordt een electrocardiogram (ECG) afgenomen?

Een electrocardiogram (ECG) is zeer belangrijk in het diagnosticeren en opsporen van hartproblemen.  

Dankzij een ECG kan een cardioloog kijken of er sprake is van een ritmestoornis of beschadiging aan het spierweefsel van het hart.

Hoe wordt een ECG afgenomen?

Dit gebeurt door middel van een soort zuignappen die op de borst worden geplaatst. Het afnemen van een ECG is volledig pijnloos en gebeurt door een verpleegkundige. De beoordeling van het ECG gebeurt door een gespecialiseerde arts.

Wat moet ik doen als patiënt indien ik een ECG laat afnemen?

Wanneer alle zuignappen geplaatst zijn is het belangrijk om erg stil te liggen en de spieren te ontspannen, zelfs praten mag voor een korte tijd niet. Elke beweging zorgt ervoor dat er storingen zijn te zien op het ECG. Geen zorgen de verpleegkundige zal aangeven wanneer u stil moet liggen en het duurt maximaal 30 seconden. Het afnemen van een ecg is volledig pijnloos, het laat enkel een ronde bol achter op de plek waar dat de zuignap heeft gezeten maar deze verdwijnen na een korte tijd.

Heb je nog een
vraag over?

Contact us