Fysische geneeskunde in Antwerpen

Content

Ben je nieuwsgierig naar fysische geneeskunde en hoe het kan bijdragen aan jouw welzijn? Zoek je een arts die je kan helpen bij pijnklachten? In deze blogpost duiken we in de wereld van fysische geneeskunde, waarbij we ingaan op het doel, de rol van een fysische geneeskunde arts, en de topexpert in Antwerpen, arts specialist in fysische geneeskunde en revalidatie Dr. Maarten Meirhaeghe.

Maak nu een afspraak.

Over fysische geneeskunde

De afdeling fysische geneeskunde is gespecialiseerd in het diagnosticeren en rehabiliteren van aandoeningen die invloed hebben op het bewegingsapparaat en de zenuwen, waaronder botten, gewrichten, spieren, pezen, rug en nek.

Wat onderzoekt fysische geneeskunde?

Fysische geneeskunde, of fysieke geneeskunde, is een medisch specialisme dat zich richt op de preventie, diagnose en niet-chirurgische behandeling van verschillende musculoskeletale en neurologische aandoeningen. Deze medische tak hanteert een holistische benadering, waarbij de impact van ziekte of letsel op het fysieke en functionele welzijn van een individu wordt aangepakt.

Artsen in fysische geneeskunde voeren grondige beoordelingen uit om de oorzaken van pijn, beperkte mobiliteit en andere symptomen te begrijpen. Door middel van lichamelijk onderzoek, beeldvormende studies en patiëntengeschiedenis proberen ze gepersonaliseerde behandelplannen te creëren die zijn afgestemd op de unieke behoeften van elke patiënt.

Waarom naar fysische geneeskunde?

Mensen zoeken fysische geneeskunde om verschillende redenen, vooral bij aandoeningen zoals musculoskeletale letsels, chronische pijn of revalidatie na een operatie. In tegenstelling tot chirurgische ingrepen richt Fysische Geneeskunde zich op niet-invasieve methoden om de functie en kwaliteit van leven te verbeteren.

Waarvoor kunnen patiënten terecht bij fysische geneeskunde?

Patiënten kunnen bij fysische geneeskunde terecht voor een breed scala aan medische zorg en behandelingen, met de focus op het herstel en de verbetering van fysieke functies. Enkele van de veelvoorkomende aandoeningen en situaties waarvoor patiënten deze medische discipline kunnen raadplegen zijn:

  1. Revalidatie na chirurgie: Begeleiding en herstelprogramma’s na operatieve ingrepen om de mobiliteit te verbeteren en het herstel te optimaliseren.
  2. Neurologische stoornissen: Diagnose en behandeling van aandoeningen zoals revalidatie na een beroerte, letsels aan het ruggenmerg en andere neurologische problemen.
  3. Chronische pijnstoornissen: Multidisciplinaire benaderingen voor het begrijpen en beheren van langdurige pijn, inclusief aandoeningen zoals fibromyalgie, neuropathie, en chronische rugpijn.
  4. Spier- en skeletproblemen: Evaluatie en behandeling van aandoeningen die verband houden met spieren, botten, gewrichten en het bewegingsapparaat.
  5. Sportgeneeskunde: Behandeling en revalidatie van sportgerelateerde blessures, evenals preventieve maatregelen voor atleten.
  6. Orthopedische revalidatie: Specifieke programma’s gericht op het herstel na orthopedische ingrepen, zoals gewrichtsvervangingen en reconstructieve chirurgie.
  7. Functionele evaluatie: Objectieve beoordeling van de fysieke functies om de behandelingsplannen op maat te maken.

Topdokter fysische geneeskunde: Dr. Maarten Meirhaeghe

Een vooraanstaande figuur in het veld van fysische geneeskunde in Antwerpen is Dr. Maarten Meirhaeghe. Als arts specialist in fysische geneeskunde en revalidatie brengt Dr. Meirhaeghe een schat aan ervaring en een specifieke affiniteit voor sportgeneeskunde mee naar zijn praktijk.

Met een uitgebreide achtergrond als teamarts voor eersteklas voetbalteams zoals KV Kortrijk, Zulte Waregem en Cercle Brugge, evenals het pro tour wielerteam Lotto–Dstny, wordt Dr. Meirhaeghe erkend om zijn expertise in het diagnosticeren, behandelen en voorkomen van sportgerelateerde blessures. Momenteel is hij werkzaam als teamdokter bij de pro tour wielerploeg Israël Premier Tech.

Fysische geneeskunde

Of je nu een atleet bent die worstelt met een sportblessure of een individu dat revalidatie zoekt na een operatie, Dr. Maarten Meirhaeghe is toegewijd aan het bieden van uitgebreide en gepersonaliseerde zorg om je te helpen optimale functie te herwinnen en een gezonder leven te leiden.

Enkele voorbeelden van de diensten die Dr. Maarten aanbiedt bij Mediport Medical Center Cadix:

Geschreven door
20.11.2023
Andere artikelen
Heb je nog een
vraag over?

Mediport opent zijn deuren op 02.10.2023. Ons boekingssysteem zal binnenkort live gaan. Gebruik in de tussentijd ons contactformulier en iemand van ons team neemt binnen 24 uur contact met je op.

Contact us