Slaapapneu begrijpen en overwinnen.

Slaapapneu is een ernstige slaapstoornis gekenmerkt door herhaalde ademhalingsonderbrekingen tijdens de slaap. Deze onderbrekingen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid, waaronder een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Ontdek meer in onze blog over de impact van slaapapneu op uw welzijn.
Content

Slapen, een activiteit die essentieel is voor onze algehele gezondheid en welzijn, kan soms ondermijnd worden door verschillende slaapstoornissen. Een van de meest voorkomende en potentieel ernstige slaapstoornissen is “Slaapapneu”.

Slapen

Slaapapneu:

Slaapapneu is een slaapstoornis die wordt gekenmerkt door herhaaldelijke onderbrekingen van de ademhaling tijdens de slaap. Deze pauzes in de ademhaling, ook wel apneu (a=geen, pneu=lucht) genoemd, kunnen enkele seconden tot enkele minuten duren en treden herhaaldelijk op gedurende de nacht. De meest voorkomende vorm van slaapapneu is obesitas-gerelateerde slaapapneu, ook bekend als obstructieve slaapapneu.

Welke verschillende vormen van slaapapneu bestaan er?

Bij obstructieve slaapapneu wordt de adempauze veroorzaakt door het afsluiten (obstructie) van de neus- en keelholte. Gedurende deze adempauze blijven de ademhalingsbewegingen van de borst en buik normaal doorgaan.

Symptomen

  • Slaperigheid overdag of concentratiestoornissen
  • Hoofdpijn ’s ochtends
  • ’s Nachts verschillende keren het bed uit moeten om te plassen.
  • Luid onderbroken snurken
  • Karakterveranderingen
  • Seksuele problemen
  • Eventueel zelfs hoge bloeddruk en hartritmestoringen, die tot nu toe onverklaarbaar waren.

In het geval van centrale slaapapneu verdwijnt gedurende een korte periode de stimulatie om te ademen vanuit de hersenen. Hierbij vinden er geen ademhalingsbewegingen plaats.

Een gemengde slaapapneu begint als een centrale apneu en evolueert naar een obstructieve apneu.

Bij hypopneu is er sprake van een aanzienlijke vermindering van de ingeademde luchtstroom (met minstens 50%), zonder dat er een volledige onderbreking van de ademhaling optreedt.

Wat zijn de consequenties van slaapapneu?

De gevolgen van slaapapneu kunnen een aanzienlijke impact hebben op verschillende aspecten van de gezondheid. Gedurende de slaap leidt slaapapneu tot een verminderd zuurstofgehalte in het bloed, wat kan resulteren in schommelingen van de bloeddruk en het hartritme. Het verstoort ook het normale slaappatroon, wat zich manifesteert in gevoelens van slaperigheid gedurende de dag. Deze vermoeidheid kan op zijn beurt leiden tot concentratiestoornissen en geheugenproblemen. Bovendien kunnen prikkelbaarheid en humeurigheid optreden, waardoor de algehele kwaliteit van leven wordt beïnvloed. Daarnaast kunnen slaapapneu-gerelateerde verstoringen in de hormoonhuishouding verdere complicaties met zich meebrengen. Het begrijpen van deze gevolgen benadrukt het belang van tijdige diagnose en effectieve behandeling om de negatieve impact van slaapapneu op de gezondheid te verminderen.

Is slaapapneu gevaarlijk?

Indien u gediagnosticeerd bent met slaapapneu, bevindt u zich in een verhoogde risicogroep voor aandoeningen aan het hart- en vaatstelsel, zoals hoge bloeddruk, hartinfarct, hartritmestoornissen en hersenbloedingen. Daarnaast bestaat er een aanzienlijk verhoogd risico op werkgerelateerde en verkeersongevallen als gevolg van slaperigheid en concentratiestoornissen.

Slaapapneu: Diagnose en behandeling

Diagnose: Een gedegen diagnose is essentieel. Een slaapstudie, uitgevoerd in een slaaplaboratorium of met draagbare apparaten thuis, kan de ernst van slaapapneu bepalen.

Levensstijlaanpassingen: In milde gevallen kunnen veranderingen in levensstijl, zoals gewichtsverlies, verminderde alcoholinname en stoppen met roken, de symptomen verbeteren.

Positieve luchtwegdruk (CPAP): Een veelvoorkomende behandeling is het gebruik van een CPAP-machine. Deze machine levert lucht onder druk via een masker om de luchtwegen open te houden tijdens de slaap.

Chirurgische opties: Voor bepaalde gevallen kunnen chirurgische ingrepen overwogen worden om structurele problemen in de luchtwegen te corrigeren.

Mondapparaten: Speciale mondapparaten kunnen worden voorgeschreven om de positie van de kaak en tong te reguleren en de luchtwegen open te houden.

Ontdek meer over slaapapneu en vind waardevolle informatie op de website van de Apneuvereniging.

Slaapapneu-specialist bij Mediport Medical Center Cadix

Binnenkort zal er een nieuwe specialist op het gebied van slaapapneu bij Mediport aan de slag gaan. U kunt nu al contact opnemen met het centrum voor meer informatie en om een afspraak te maken.

mediport cadix
Geschreven door
10.01.2024
Andere artikelen
Heb je nog een
vraag over?

Mediport opent zijn deuren op 02.10.2023. Ons boekingssysteem zal binnenkort live gaan. Gebruik in de tussentijd ons contactformulier en iemand van ons team neemt binnen 24 uur contact met je op.

Contact us