BMI

BMI, of Body Mass Index, biedt een snelle beoordeling van het gewicht ten opzichte van de lengte. Het houdt echter geen rekening met factoren zoals spiermassa en vetverdeling. Hoewel het nuttig is, is het niet de enige indicator van gezondheid. Voor een uitgebreide evaluatie moet u extra factoren zoals tailleomtrek en lichaamsvetpercentage overwegen, en een gezondheidsdeskundige raadplegen voor persoonlijke begeleiding.
Content

Ben je ooit nieuwsgierig geweest naar je Body Mass Index (BMI)? Het is een veelgebruikte methode om te bepalen of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte. Maar wat betekent BMI precies, hoe bereken je het en wat zegt het eigenlijk over je gezondheid? Laten we duiken in de wereld van BMI-berekeningen en ontdekken wat het voor jou kan betekenen.

BMI berekenen: Calculator

BMI Calculator

BMI berekenen, wat is het?

BMI staat voor Body Mass Index. Het is een maatstaf die wordt gebruikt om te beoordelen of iemands gewicht gezond is in verhouding tot hun lengte. Het is een eenvoudige formule die je gewicht deelt door het kwadraat van je lengte in meters (kg/m²).

De formule voor het berekenen van BMI is:

BMI Formula

BMI berekenen, hoe gaat het in zijn werk?

Het berekenen van je BMI is relatief eenvoudig. Je begint met het meten van je gewicht in kilogram en je lengte in meters. Vervolgens gebruik je de bovenstaande formule om je BMI te berekenen. Bijvoorbeeld, als je 70 kilogram weegt en 1,75 meter lang bent, is je BMI:

BMI Berekenen

BMI berekenen, wat betekent het?

Nu je je BMI hebt berekend, wat betekent dit getal eigenlijk? Over het algemeen worden BMI-waarden in verschillende categorieën ingedeeld om een idee te geven van waar iemands gewicht in verhouding tot zijn lengte staat:

 • Ondergewicht: BMI onder 18,5
 • Normaal gewicht: BMI tussen 18,5 en 24,9
 • Overgewicht: BMI tussen 25 en 29,9
 • Obesitas: BMI 30 of hoger

Het is echter belangrijk op te merken dat BMI een ruwe schatting is en niet altijd een nauwkeurige weergave geeft van iemands gezondheidstoestand. Mensen met veel spiermassa, bijvoorbeeld atleten, kunnen een hogere BMI hebben zonder overgewicht te hebben.

BMI berekenen, de beperkingen.

Hoewel BMI een handige tool is om een algemeen idee te krijgen van iemands gewicht in verhouding tot zijn lengte, heeft het zijn beperkingen. Hier zijn enkele factoren om rekening mee te houden:

 1. Spiermassa versus vetmassa: BMI houdt geen rekening met het verschil tussen spiermassa en vetmassa. Mensen met veel spiermassa kunnen een hogere BMI hebben, zelfs als ze een laag vetpercentage hebben.
 2. Lichaamsbouw: BMI houdt geen rekening met iemands lichaamsbouw. Mensen met een grote botstructuur kunnen een hogere BMI hebben zonder overgewicht te hebben, terwijl mensen met een kleine botstructuur mogelijk een normale BMI hebben maar toch te zwaar zijn.
 3. Leeftijd en geslacht: BMI-normen verschillen voor verschillende leeftijdsgroepen en geslachten. Wat als een gezond BMI wordt beschouwd voor een volwassene, kan anders zijn voor een kind of een oudere volwassene.
 4. Gezondheidsrisico's: BMI geeft geen inzicht in de verdeling van vet in het lichaam, wat een belangrijke factor is bij het beoordelen van gezondheidsrisico's. Buikvet, bijvoorbeeld, kan een hoger risico op gezondheidsproblemen met zich meebrengen dan vet op andere delen van het lichaam.

Andere methoden om gezondheid te meten

Hoewel BMI een handige eerste stap is om te beoordelen of je een gezond gewicht hebt, zijn er andere methoden die een meer nauwkeurig beeld kunnen geven van je algehele gezondheid. Enkele alternatieve methoden zijn:

 • Tailleomvang: Het meten van je tailleomvang kan een indicatie zijn van de hoeveelheid buikvet die je hebt, wat een risicofactor is voor bepaalde gezondheidsproblemen zoals hartziekten en diabetes.
 • Lichaamsvetpercentage: Met behulp van methoden zoals huidplooimetingen of bio-elektrische impedantieanalyse (BIA) kun je je lichaamsvetpercentage meten, wat een nauwkeuriger beeld kan geven van je gezondheid dan BMI.
 • Gezondheidsmonitoring: Regelmatige controles van bloeddruk, cholesterolgehalte en bloedsuikerspiegel kunnen belangrijke indicatoren zijn van je algehele gezondheid, los van je gewicht.

Conclusie

Hoewel BMI een handige tool is om een algemeen idee te krijgen van je gewicht in verhouding tot je lengte, heeft het zijn beperkingen en moet het worden beschouwd als slechts één aspect van je algehele gezondheid. Het is belangrijk om andere factoren zoals spiermassa, lichaamsbouw en gezondheidsrisico's in overweging te nemen bij het beoordelen van je gezondheid. Raadpleeg altijd een gezondheidsprofessional voor een volledige evaluatie van je gezondheidstoestand. Aarzel niet om contact op de nemen met Michael Sels of Eveline Stoelen, onze voedingsdeskundigen binnen Mediport Medical Center Cadix.

Geschreven door
10.05.2024
Andere artikelen
Heb je nog een
vraag over?

Mediport opent zijn deuren op 02.10.2023. Ons boekingssysteem zal binnenkort live gaan. Gebruik in de tussentijd ons contactformulier en iemand van ons team neemt binnen 24 uur contact met je op.

Contact us