EMG Onderzoek

Als je ooit last hebt gehad van spierzwakte, tintelingen, of pijn in je ledematen, dan heb je misschien al gehoord van een EMG-onderzoek. Deze afkorting staat voor Elektromyografie, een diagnostische procedure die vaak wordt gebruikt om de gezondheid van spieren en de zenuwen die ze aansturen te beoordelen. In dit artikel duiken we dieper in op wat een EMG-onderzoek precies inhoudt, hoe het wordt uitgevoerd, en wat je kunt verwachten.
Content

Wat is een elektromyografie (EMG)?

Een EMG-onderzoek is een procedure die wordt gebruikt om de elektrische activiteit van spieren en de gezondheid van de zenuwen die deze spieren aansturen te evalueren. Het kan worden uitgevoerd om verschillende redenen, zoals het diagnosticeren van spieraandoeningen, zenuwbeschadiging, of het beoordelen van de oorzaak van symptomen zoals spierzwakte, pijn, of tintelingen.

Wat doen we bij een EMG-onderzoek?

Tijdens een EMG-procedure plaatst de arts kleine naalden, elektroden genoemd, in verschillende spieren in het lichaam. Deze elektroden registreren de elektrische activiteit van de spieren terwijl ze in rust zijn en tijdens samentrekking. De arts kan ook elektrische stimulatie toepassen om de reactie van de spieren op zenuwsignalen te beoordelen.

Is een EMG-onderzoek pijnlijk?

Het ervaren van pijn tijdens een elektromyografie (EMG) kan variëren van persoon tot persoon. Over het algemeen wordt het inbrengen van de naalden in de spieren beschreven als een ongemakkelijk gevoel, vergelijkbaar met een prik of een steek. Sommige mensen ervaren dit als pijnlijk, terwijl anderen het slechts als een licht ongemak voelen.

Wanneer wordt een EMG-onderzoek aanbevolen?

Een EMG-onderzoek kan worden aanbevolen wanneer iemand symptomen ervaart zoals spierzwakte, pijn, tintelingen, of gevoelloosheid in de ledematen. Het kan ook worden uitgevoerd om bepaalde aandoeningen te diagnosticeren of de voortgang van een bestaande aandoening te monitoren. Enkele veelvoorkomende redenen voor een EMG-onderzoek zijn:

  1. Neuropathieën: EMG kan worden gebruikt om te beoordelen of er sprake is van zenuwbeschadiging, zoals bij diabetische neuropathie.
  2. Spieraandoeningen: Het kan helpen bij het diagnosticeren van spieraandoeningen zoals spierdystrofie of myasthenia gravis.
  3. Radiculopathie: Dit verwijst naar schade aan de zenuwwortels, vaak veroorzaakt door compressie, zoals bij een hernia.
  4. Amyotrofe laterale sclerose (ALS): Hoewel er geen specifieke test is voor ALS, kan EMG helpen bij het uitsluiten van andere mogelijke oorzaken van spierzwakte en atrofie.

Mag ik een elektromyografie (EMG) ondergaan?

Controleer vooraf bij je behandelend arts of het mogelijk is om een EMG te laten uitvoeren als:

  • Je een gips of verband draagt aan je armen of benen dat niet verwijderd kan of mag worden.
  • Je last hebt van ernstige zwellingen aan je armen of voeten (bijvoorbeeld oedeem). Je een katheter hebt in je armen of benen.

Een EMG is veilig en kan worden uitgevoerd als:

  • Je zwanger bent.
  • Je een pacemaker hebt. Zorg er wel voor dat je dit meldt aan de arts die het onderzoek uitvoert.

EMG Onderzoek: Antwerpen

Als je geïnteresseerd bent in een EMG-onderzoek, kun je deze laten uitvoeren bij Mediport Medical Center Cadix. Dr. Maarten Meirhaeghe is een expert op dit gebied, waardoor je kunt rekenen op deskundige zorg. Hij is een Arts Specialist in Fysische Geneeskunde en Revalidatie, met een bijzondere affiniteit voor sportgeneeskunde. Hij heeft uitgebreide ervaring als teamdokter bij verschillende voetbalploegen uit de eerste klasse, waaronder KV Kortrijk, Zulte Waregem en Cercle Brugge, evenals bij de pro tour wielerploeg Lotto Soudal. Momenteel is hij werkzaam als teamdokter bij de pro tour wielerploeg Israël Premier Tech.

Maak hier een afspraak.

EMG Onderzoek: Nazorg

Tot ongeveer een kwartier na het onderzoek kunt u nog enige gevoeligheid ervaren op de plaatsen waar de schokjes of prikjes zijn gegeven. Na de test zijn er geen verdere zorgen nodig en kunt u direct uw normale activiteiten hervatten. Uw verwijzende (huis)arts ontvangt altijd een uitgebreid verslag. Alle benodigde attesten (zoals voor werkverzuim) dient u te verkrijgen van de arts die het onderzoek heeft uitgevoerd, voordat u de onderzoeksruimte verlaat.

EMG Onderzoek: Wachttijden

Er zijn momenteel geen wachttijden bij Mediport. Dr. Maarten Meirhaeghe kan u elke woensdag en donderdag ontvangen.

Geschreven door
06.03.2024
Andere artikelen
Heb je nog een
vraag over?

Mediport opent zijn deuren op 02.10.2023. Ons boekingssysteem zal binnenkort live gaan. Gebruik in de tussentijd ons contactformulier en iemand van ons team neemt binnen 24 uur contact met je op.

Contact us