Loopbaancheques: Ontdek de voordelen en neem verantwoordelijkheid voor je carrière

In de dynamische wereld van vandaag is het nemen van verantwoordelijkheid voor je loopbaan van essentieel belang. Een waardevolle bron die je hierbij kan ondersteunen zijn loopbaancheques. Werkenden kunnen hiermee om de 6 jaar genieten van 7 uur loopbaanbegeleiding. 
Content

In de dynamische wereld van vandaag is het nemen van verantwoordelijkheid voor je loopbaan van essentieel belang. Een waardevolle bron die je hierbij kan ondersteunen zijn loopbaancheques. Werkenden kunnen hiermee om de 6 jaar genieten van 7 uur loopbaanbegeleiding. 

Loopbaanbegeleiding: Wanneer heb ik dit nodig?

Vind je jezelf in een van deze scenario’s?

 • Je worstelt met de vraag welk werk echt bij je past.
 • Je voelt dat je kwaliteiten nog niet volledig benut worden en je wilt hier verandering in brengen.
 • De druk op het werk lijkt ondraaglijk te worden, en je overweegt een andere weg in te slaan.
 • Je zoekt naar manieren om meer voldoening en plezier te ervaren in je huidige baan.
 • Balans tussen werk en privéleven lijkt een voortdurende strijd.
 • Je hebt het gevoel dat je in je huidige job niet kunt laten zien waar je echt goed in bent.

In deze situaties kan loopbaanbegeleiding jou helpen. Het biedt een gestructureerde en professionele benadering om te ontdekken wat jou gelukkig maakt op het werk en waar je energie van krijgt.

Het Proces van Loopbaanbegeleiding

Bij loopbaanbegeleiding wordt je ondersteund door een ervaren loopbaanbegeleider, die je begeleidt door middel van gesprekken en oefeningen. Deze sessies zijn afgestemd op jouw behoeften en doelen. Samen onderzoek je waar je nu staat, wat je uitdagingen zijn en wat je ambities zijn voor de toekomst. 

Tijdens de sessies krijg je oefeningen en opdrachten mee naar huis, die je helpen om dieper na te denken over je carrière en wat voor jou belangrijk is. Bij de volgende afspraak bespreken jullie de resultaten en kom je tot nieuwe inzichten en ideeën.

Het doel van dit proces is het opstellen van je Persoonlijk Ontwikkelplan (POP). Hierin leg je je inzichten vast en stel je concrete acties op om je doelen te bereiken. Dit plan fungeert als jouw kompas voor een succesvolle en bevredigende loopbaan.

Na afloop van de loopbaanbegeleiding is er ook nog de mogelijkheid tot nazorg, waarbij je extra ondersteuning krijgt om je POP verder te realiseren en je loopbaan pad te blijven volgen.

Loopbaancheques: Wie heeft hier recht op?

Om in aanmerking te komen voor loopbaancheques, moet je voldoen aan de volgende criteria:

 • Je totale werkervaring bedraagt 84 maanden, ongeacht de tijdsduur of sector (deeltijds of voltijds, als leraar, begeleider, coördinator, zelfstandige, interim, enz.).
 • Je woont in Vlaanderen, het Brussels gewest OF een lidstaat van de EER.
 • Het is minstens 6 jaar geleden sinds je laatste loopbaanbegeleiding.
 • Je bent momenteel onder contract of actief als zelfstandige.
 • Je bent Nederlandstalig, aangezien loopbaanbegeleiding in het Nederlands wordt gegeven.

Loopbaancheques: Hoe aanvragen?

Het aanvragen van loopbaancheques is eenvoudig en kan in verschillende stappen worden uitgevoerd:

 1. Bestel een loopbaancheque via de VDAB voor vier uur begeleiding. Je kunt wachten met bestellen tot je een geschikt loopbaancentrum hebt gevonden, of je kunt alvast een loopbaancheque bestellen.
 2. Start binnen drie maanden na het bestellen met je loopbaanbegeleiding, aangezien de cheque maar drie maanden geldig is (de geldigheidsdatum staat vermeld op de cheque).
 3. Overhandig je loopbaancheque aan je loopbaanbegeleider tijdens het eerste gesprek. Op dit moment onderteken je ook een samenwerkingsovereenkomst, waarmee je je keuze voor het loopbaancentrum bevestigt.
 4. Na het voltooien van de eerste vier uur loopbaanbegeleiding, kun je een tweede loopbaancheque bestellen voor nog eens drie uur.
 5. Let op: je moet nog steeds aan de voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor loopbaancheques.
 6. Je kunt de extra drie uur begeleiding volgen bij hetzelfde loopbaancentrum, maar je hebt ook de mogelijkheid om naar een ander centrum te gaan.

Loopbaancheques: Wat is de kost?

De kosten voor loopbaanbegeleiding worden gedekt door twee loopbaancheques: één voor vier uur begeleiding en de tweede voor drie uur. Een loopbaancheque kost 45 euro per stuk, wat aanzienlijk voordeliger is dan de reële waarde van 182 euro per uur.

Loopbaancheques: Waar Gebruiken?

Bij Mediport Medical Center Cadix staan ervaren loopbaancoaches klaar om je te begeleiden. Wacht niet langer en maak vandaag nog een afspraak om je loopbaan een boost te geven en je toekomst in eigen handen te nemen.

Geschreven door
22.03.2024
Andere artikelen
Heb je nog een
vraag over?

Mediport opent zijn deuren op 02.10.2023. Ons boekingssysteem zal binnenkort live gaan. Gebruik in de tussentijd ons contactformulier en iemand van ons team neemt binnen 24 uur contact met je op.

Contact us